Een terugblik op CIMCIL Symposium 2017

“The science fiction of yesterday is becoming the reality of today”. Met deze slagzin lanceerde Dirk Roelens het tweede CIMCIL Symposium omtrent Industrie 4.0 in actie. Industrie 4.0 blijkt een overheersend thema te zijn in de industriële wereld en met dit symposium wou CIMCIL graag het belang en de relevantie in de lokale omgeving demonstreren, evenals kritisch diverse Industrie 4.0 facetten bekijken.

Het symposium ging door op 26 oktober in het Huis van de Toekomst (Living Tomorrow) te Vilvoorde, waar CIMCIL ruim 60 aanwezigen warm kon maken voor de toekomst in een vierde industriële revolutie.

Zo kwamen we tot nieuwe inzichten omtrent de impact van industrie 4.0 op de arbeidsmarkt en werkgelegenheid:

  • Hendrik Van Brussel concludeerde dat de angst voor baanpolarisatie niet geheel onterecht is bij de komst van de vierde industriële revolutie, maar een goede her- en omscholing vereist zijn. Bovendien wachten nog veel disruptieve technologieën op commercialisatie.
  • Ans De Vos situeerde de impact van Industrie 4.0 op de arbeidsmarkt binnen enkele paradoxen. Zo blijkt er een stijgende vraag naar de geschikte competenties te zijn, maar heerst er een dalend aanbod hiervan op de arbeidsmarkt. Ook is er een belangrijke afweging tussen generalisatie en specialisatie: er is nood aan experten, maar die bezitten idealiter ook een ruime kennis van zaken.  
  • Geert Letens (Royal Military Academy) benadrukte de nood aan ‘Engineering Management’ bij de zogenaamde STEM-profielen, en een mogelijke manier waarop we onze ingenieurs kunnen steunen en hen de skills bezorgen die zij niet op school aangeleerd werden.
  • Walter Auwers (Sirris) besprak hoe de uitdagingen in de maakindustrie tot opportuniteiten gevormd kunnen worden, onder meer door een transformatie vanuit de bestaande productiesystemen door het integreren van state-of-the-art. Geert Roelens (Viu More) liet inzien hoe Augmented Reality met verbeterde efficiëntie en snellere probleemoplossing door real time support grote voordelen zijn van de technologie.
  • Ten slotte bracht een Internet of Things case study van Sabcobel door element61 meer praktische inzichten in het onderwerp van data analytics en hoe zij kunnen helpen een knelpunt in de organisatie om te vormen tot een troef.

Kortom: een leerrijke namiddag vol boeiende lezingen en nieuwe inzichten.