Augmented Reality, A Game Changer For Industry?

Het moet enkele weken geleden zijn. Een kort nieuwsbericht tijdens het journaal omtrent het in gebruik nemen van een interactief werkblad in een beschutte werkplaats. Een projector en een camera met bewegingsdetectie boven de werkplek zorgen er voor dat de werknemer exact weet welke taken er op welke manier uitgevoerd moeten worden. Bovendien is deze toepassing interactief. Bij verkeerde handelingen krijgt de werknemer meteen feedback zodat fouten voorkomen worden. De voordelen zijn duidelijk: de werkplaats kan complexere taken aan en bekomt een concurrentieel voordeel.

Bovenstaande toepassing valt binnen de wereld van augmented reality. De werkelijke omgeving wordt immers aangevuld met virtuele elementen. Deze technologie is in volle ontwikkeling en kent al een aantal wereldbekende voorbeelden. Wat was ook alweer de hype van 2016? Juist, Pokémon Go! Deze rage viel eveneens binnen het AR-domein. Industriële bedrijven zijn echter niet geïnteresseerd in het vangen van virtuele Japanse monstertjes maar herkennen dat deze technologie heel veel te bieden heeft. Een uitstekende keuze dan ook van CIMCIL om hier een sessie aan te wijden tijdens hun jaarlijks Symposium.

Geert Roelens van Viu More bracht in deze lezing inzichtelijk naar voor wat de huidige stand van zaken is en wat de voordelen kunnen zijn voor een industriële omgeving. Zo concludeerde Geert dat verbeterde efficiëntie en snellere probleemoplossing door real-time support de grootste voordelen van de technologie zullen zijn. Echter, ook de uitdagingen voor augmented reality werden aan het licht gehouden. Zo is men vandaag afhankelijk van externe toestellen om de virtuele aanvulling mogelijk te maken. Denk maar aan de niet-verplaatsbare projector en camera binnen de eerder vermeldde beschutte werkplaats. Het vaste, inflexibele karakter van bovenstaand voorbeeld wordt reeds voor een deel opgelost door gebruik te maken van tablets, brillen of smartphones maar op dit moment is de werknemer dus nog steeds afhankelijk van een extern toestel. Dit veroorzaakt een potentiële belemmering tijdens het uitvoeren van de activiteiten. Een toestelvrije augmented reality is dan ook een ideaal toekomstbeeld. Dit zou kunnen door gebruik te maken van hololenzen, rechtstreeks aan te brengen op het oog van de werknemer. Fictie of nabije toekomst? De verdere ontwikkelingen binnen deze technologie zullen hier een antwoord op moeten bieden. 

 

Simon Van Beveren

Expert Strategy & Operations Moore Stephens